Jävla ben -.-'

Hejsan allihopa, andledningen till att jag är så oaktiv här är att jag helt enkelt inte har så himla mycket att skriva om nu. Eller jo visst jag har nu även kunnat rid a utan halsring i skritt,trav och galopp men jag är lite osäker fortfarande pga mina skador. Jag har nu tagit kontakt med en till speciallist (varit hoss ett antal) och nu ska jag få gå på undersökning igen. Som det lär på henne så fanns det i alla fall några allternativ och hon verkade vet vad hon gjorde.

Jag kommer få gå på sprutor ist för smärtstillande tabletter,och måste ha absolut stilla med min fot i minst 2månader. Sjag skullle även gå på nån ultraljudsbehandling och om detta inte blev bättre så var det även diskussion om steloperation i vänster fot (kanske höger okcås) vilket betyder vila i minst ca ett år innan det är okej. Väldigt ”roliga” nyheter kan ju vara en andledning till varför jag hatar läkare. Ingen jävel bryr sig om vad som verkligen har hänt och ist låter dom det läka fel och inte gipsade när jag väl kom dit första gången så jag  inte belastade foten någonting!

Jag var på behandling igår, kan knappt gå idag lika roligt som alltid uppsvällt som fan och blått. Kan inte ens ta upp mina tår eller foten lite på min vänsta fot och känns som man går på krossade benbitar, alltid lika kul :D

 

Hahah aja behövde bara ta en paus och skriva av mig när jag satt i skolan och väntadepå att 8:orna ska komma tillbaka från idrotten så jag kan hälsa på min underbaraste Ida! Som förövrigt var med och hjälpte till på min elvärma behandling igår HAHAHAH jag har aldrig haft så roligt som då, tack gumman!

 

Aja hej svejs och ses senare, kommer uppdatera lite mera senare :P (segaste skrivbordet så maasssa stavfel men aja det får ni leva med .P)


Skrutthäst

Red i paddocken igår, hon var lite som en degklump, och idag så skrittade vi ut barbacka :3
Hon är så HIMLA MYSIG, ni anar inte! :D


bild från ridpasset igår



BAD DAGS :D!


Bilden: Fottad av Ida, förra sommaren..
JAG VILL HA SOMMAR NU :O!

Snart ska man iväg och åka och bada i Strömsholm med hunden (Buster) får se hur kallt vattnet är där ,men vi har en liten speciell vik där det är lite grundare och brukar även bli lite varmare :D jag ska nog också ta mig en liten tur :)

Hahahha ang bada,jag hoppade i våran lilla damm som är ca 30cm djup och skulle bara se hur det var ,hahahah jag har börja fått bada abstinens så ja...HAHAHHA aja kanske inte alla tonåringar som brukar hoppa i dammen i deras trädgårdar :P

Aja senare ska jag till stallet,vet inte riktigt om jag ska rida troligen ska jag ta en sväng innåt den lilla byn där jag bor.
Min realtion till Nimbus kan inte vara bättre för tillfället då så fort jag kommer så tar han upp huvudet och kommer gåendes, även fast han har en höhög så kommer han och hälsar och vill gosa med mig :D!
Igår tog vi en skritt tur på ca 5-6km och han skötte sig superb!

Jag har själv sattit ett mål för mig att innan denna sommaren är slut ska jag inte behöva ta tag i halsringen för att gå från skritt till trav,trav till galopp,från galopp till trav och från trav till skritt!
Nu när vi rider ut håller jag aldrig i halsringen och vi har t.om kunna trava och sedan gjort halt! utan att jag tagit i halsirngen ett stort steg från våran sida ! :D

Det är så skönt nu på dagarna solen skiner,det är jätte fint väder,men som sagt väldigt varm...Och jag gillar typ inte värme? :O helt knäppt men så ärre :P Haahhaha aja hejsvejs :D


I Norberg

Helloooo buddies ;D

Är för tillfället i Norberg, ett stenkast från Dalagränsen bokstavligt talat ^^

I fredags så hoppade jag clear round på myrby, 70 och 80cm och Dialect var astaggad! Lite pluttigt var det väl, men det var ju trots allt första gången vi hoppade bana, och i ett litet ridhus dessutom så det var rätt tajt att hinna svänga. Skulle bada katten

Skulle bada katten nyss men det slutade i ett antal rivsår och riktigt ilsken katt... Och inte fick man ens några Nalle Puh-plåster :(



Lammen som bor nästgårds


Bildbomb

Bildbomb från Markebäck!


Circus



Canterbury i sin box



Don Primero rullar sig i hagen



Ett av seminstona, Little Mermaid



Greta



Grinchen



Frallan



Pepita



Chloé MB, en 3-åring som jag longerade, tömkörde och löshoppade.



Mira



Lindos



Linardo


Mythos B



Hemmaaaa :D

Igår kom jag hem från Markebäck, och NU har jag fått tid att skriva lite :D





Dagarna började med att man fodrade, sen släppte man ut alla hästar. Efter det var det bara att sätta igång och mocka, det blev 10-12 boxar om dagen och sen packade man sjumiljoner kilo hö och la i boxarna, samt packade i kärror. Sist la man in kraftfodret och sopade, sen var stallen klara. Vid 11 var det fika, och lunchen var klockan två, på fredagar och helger slutade man då. 

På vardagar så var det efter lunch som man började motionera alla unghästar och det var allt från tömkörning till löshoppning till att man lösgalopperade dem i ridhuset. Och ah, som Diana sa, så fick jag rida en 23-åring som gått EM i.. antingen dressyr eller hoppning.

Om ni vill veta hur det såg ut i ridhusstallet, ridhuset och där jag bodde så har dressyrmupparna en jättebra video; http://www.videofy.me/dressyrmupparna/208438

Bildbomb kommer senare!



Plugg ute i solen

(skulle ha med en bild på mig och Nimbus, men eftersom blogg.se kronglar som vanligt så blir det ingen -.-' )

Nu ska jag gå ut och sätta mig i solen med laptopen i knät och ta och plugga lite :D Lite hemskt egentligen att behöva plugga på ett lov men nu när jag skjuter upp allting så måste man göra det någon gång,ifl om jag ska få bra betyg ^^
Hmm aja var väll inget annat att skriva så,see yaa later x'D


Indian saker

Hmm var och kollade på lite indian saker till en kommande indian inspererad fotoshoot, och slänger upp lite bilder på vad som skulle kunna var lite intressant ;)



Bilden: En s.k cleaning feather

En cleaning feather är oftast flera fjädrar som är ihopsatta längst ner i ett handtag som man använder när man smudgar/smudging alltså viftar runt röken vid reningscermonier!





Bilden: En hår accessoar ^^



Bilden: Klänning


Bilden: En s.k Belöningsfjäder

En duktig krigare kunde belönas med tex en målad fjäder för ett stordåd. Man kan även kalla dem bönefjädrar/prayer feathers (funkar lite som en trollstav, man önskar sig saker med dem).



Bilden: En s.k Belöningsfjäder

En duktig krigare kunde belönas med tex en målad fjäder för ett stordåd. Man kan även kalla dem bönefjädrar/prayer feathers (funkar lite som en trollstav, man önskar sig saker med dem).


Bilden: En s.k prayerstick


Bilden: Ett halsband


Bilden: Ett halsband


Bilden: Ett halsband


Bilden: Ett halsband/armband


Bilden: Ett halsband/armband


Bilden: En bödefjäder/belöningsfjäder


Bilden: Ett halsband


Bilden: Ett halsband

Ahop det var allt för den här gången,ses senare :P!


Ida=Kommer hem


Bilden: HAHAHA jag och Ida skulle göra en fallskärm men sedan så.....Lekte ida lite med soppsäcken xD

Ohh just'a jag glömde berätta att idag kommer Ida hem från Marckebäck,hon kommer på kvällen och ska sedan ta hand om Dialect så jag vet inte om hon hinner skriva något inlägg om vad hon har gjort ^^

Kan anslöja att hon har fått rida på en 23-årig EM häst :'D! Det ni ^^
Ohh gud vad jag har saknat henne o.O'


Smothie

Godmorgon alla människor, nu har man precis gjort frukost, som fick bli Smoothie.Ska kolla på Ensamm hemma 3 nu samtidigt som jag dricker upp den lite konstiga (!) smoothien. Jag drar senare in till stan och ska kolla på lite nya kläder inne i stan :)

Just'a jag skulle berätta vad jag gjorde med Nimbus igår! VI HOPPADE I HALSRING för FÖRSTA GÅNGEN! :'D
Det var inget riktigt hinder med ett dike på ungefär lite mer än 1m brett med vatten i som vi hoppade över,det var så att man fick hoppa "uppåt" :'D Han skötte sig galant och det var bara att hålla i manen och följa med i språnget då det var jätte länge sedan vi hoppade och han hoppar så enormt stort x)

Aja om ni vill ha typ "recepet" på smoothien så kommer det här:

1st       stor clementin
1st       äpple
1st       apelsin
1,5 dl   naturell yoghurt

Hoppas det smakar, hörs senare! :D


20 April



Väldigt dålig blogguppdatering,beror väll på att jag knappt har varit hemma något och när jag väl är det så går jag och lägger mig nästintill på en gång x'D!

I Måndags var jag och Sofie och träffade Sanna, gud så himla underbar dag vi hade. Det kommer lite bilder på oss tre senare och vilken underbar dag det var höjd punkten var nästan när vi satte oss vid vattnet och bara låg och vilade (väl behövligt), jag ville inte att det ögonblicket någonsin skulle sluta :/!

Aja Igår (Tisdags) så var jag med Sofie som hade sovit över från i Måndags. Dagen började med (ehum ja dag och dag) sofie med sina jäävla ben HAHAHha gjorde så att jag fick flytta ut till soffan och sova men blev väckt halv 6 -.-' aja. När vi väl var ensamma så var det storstädning i hel huset Hahahha sedan bakade vi kladdkakasmuffins som var OTROLIGT goda (helt sanslöst goda faktise!) och la oss vid min damm och solade med muffins och saft :D Grymt härligt, vi bestämmde oss ifl att åka hem till Sofie och bada med henne hund. Så blev att ruscha (med cykeln) till tåget som vi precis typ hann med x'D

Kan ju säga att det var underbart skönt att "bada" i vattnet,men det var SVIN KALLT (!) så när Diana gick upp hade hon typ köldskadade och uppsvällda fötter -.-' Hahhahaha och jag fick agera hundräddare som fick bära på pyttelilla Molly (sofies hund) samtidigt som jag skulle balansera på snorhala stenar genom vattnet för att komma till dom stora stenarna där vi skulle ligga och sola :D

Aja ska hitta på någonting nu men eftersom jag skadade hälsenan igår så kan knappt gå så blir det väll att typ kolla på film hahhha så ingen hästuppdatering nu :/

Försökte ladda över bilderna från mobilen till datorn med tydligen så vill dom inte sammarbeta med dig så får hoppas at dom kommer senare :)




Scream 4



Hahha aah när man ändå sitter vid datan ska jag passa på att kolla på den nya Screm filmen, Scream 4. Det börjar bli allt bra tjatigt nu men aja x'D!

Hej så länge!


Doktorn idag :P



Bilden: Från i sommras då Mille (Till vänster,en av hästarna jag hade förut) och Nimbus (till höger) och Ida (i mitten) red till Skälby och hoppade i deras paddock :'D Fick bli en bild på dom då jag SAKNAR  min lilla ida så himla mycket!

Nu har man precis kommit hem. Idag så var jag faktise så duktig att jag hade "muntligt prov" i tyska och det gick ju bra bra :D Har gått och skjutit upp det hela tiden men nu är det ialllafall avklarat. Halv 12 var jag hoss doktorn igen för att få värmestrålningsbehandling på båda knäna och båda fötterna -.-' Gör ont men aja det ska ifl tydligen bli bättre (?)

Ska komma dit nu 2ggr i veckan och få behandling och göra några övningar på cykel, balansgång, typ vikter med en rem man fäste på smalbenet (?) och typ " jogga" på en halv rund boll (fast jag typ böjer bara på knäna något mer klara jag inte av -.-') Skulle ha slutat klockan två egentligen (klockan är ca halv två nu) men åkte hem efter det så man kom hem ca två timmar tidigare än vanligt :'D! Ska nu gå dit två gånger i veckan och få behandling på knäna och fötterna , och träna ^^ Sedan så har jag ju tejpat på båda knäna och fötterna, på knäna är det rosa tejp och på fötterna grön tejp HAHAHah jadu om man ska köra med påskpyssel så kan man lika gärna slå på stort x'D!


Öppet Hus

Hoppla!

Nu är jag då på Markebäck, och ikväll är det öppet hus med hingstvisning! :D Hihi undrar vad man får göra då?! o_O  Om jag inte har allt för mycket att göra blir det till at FOOTA! Aja, bjuder på en bild från städdagen i stallet sålänge ^^


Haha söta Stella ♥




Bilder från Ridlägret i sommar ^^

Bara för att jag verkligen LÄNGTAR efter den sena sommaren så kommer en liten bildbomb på sommar bilder från ridlägret vi var på! :)

bild 1: Nimbus i hagen på ridlägret.


Bild 2 : Nimbus och Todda stoet som Nimbus gick tillsammans med i bakrunden!


Bild 3: Nimbus njuter i hagen ^^













Denna bild får avsluta ^^




ÖVERASKNING!



Precis kommit från stallet och väntar på att Sanna ska logga in *ehum märkte precis att mina fingrar luktade flytande B-vitamin (?) * så vi kan börja planera på ÖVERASKNINGEN till er människor som sitter bakom data skärmarna... Jag tror ni kommer bli mycket glada och humor på högsta nivå ska det allt bli x'D hahahha så har ni någon som helst gissning om vad det kan vara?? :O Det kommer avslöjas senare ikväll,den som gissar rätt får en länkning+ gästbloggning på våran blogg, även en bild ritat av mig som kan bli hemskickad! :D Så kom igen gissa på! x'D!


I bilen...

Precis NU när detta inlägg publiceras sitter jag i bilen påväg till Markebäck ^^
Tänkte berätta lite om varför jag åker dit/vad jag ska göra m.m.

Jo, egentligen har vi prao vecka 22, och det var meningen att jag skulle åka dit då. Men sen när vi ringde för att kolla om jag kunde stanna över helgen (skulle vart samma dagar som nu, fast sen) så hade dom glömt att jag skulle komma (?), så det var då fullbokat med prao-elever från något naturbruksgymnasium...
Då ändrade vi helt enkelt vecka och bestämde att jag skulle åka nu då istället :D

Vad ska göra vet jag faktiskt helt ärligt inte, men det blir väl till att stiga upp för att ge hästarna frukost, sen lite småjobb under dagen som typ mocka, sopa, borsta kanske.. sen slutar man efter det att hästarna fått kvällsmat ^^

K A M E R A N  S K A  M E D .  
Annars avlider jag.
 
Mammas jobbarkompis var den som ordnade så vi fick låna Dialect, som då stod i samma stall som hon har sin häst. Hon har jobbat mycket på Markebäck tidigare och känner ägaren rätt bra, så hon fixade då också en praoplats åt mig ^^ Och ja, Dialect kommer från MarkeBäck - MB.



bbye bitches



Packa / Snacka

Hejsaan :DD

IDAG har jag ridit i paddocken, med hoppsadel.. och ah, det gick asbra! Utom att... Haha, hon tar itne galoppskänkel från skritt - hon gör en öppna istället ._.

Hihi, sitter och gör en packlista inför imorgon, direkt efter skolan åker jag till stallet, Dialect får vila och sen klockan 16 bär det av! Awwh..



Min älskling ♥



Påsklovs planer

Ja nu har man precis kommit från stallet och tänkte berätta lite om vad jag hade planerat på påsklovet ;)

Måndag:

Träffa Linus, och senare ska Kia komma och fotta mig och Nimbus när vi rider lite frihetsdressyr tor jag och sen ska vi ha nå tema på det (förslag?)

Tisdag:
Jag åker till Kias proffsstall (!) och knäpper lite kort på söta Abby och Kia! deras första fotoshoot tsm! Tar troligen bara en lång skrittur med Nimbus!

Onsdag:
Träning med Teddy,samt träning från marken för instruktör med Nimbus.

Torsdag:
Åker hem till Sofie och ska sova över där!
Innan så ska jag konditionsträn med Nimbus i trav nog ^^

Fredag:

HHAhahaha kalla mig galen men jag och Sofie ska gå på påskkärringar HAHHAHAHA x'D!! Aja vi får se hur det blir kul som fan ska det bli iallfall att få träffa alla människor i hennes "stad" igen! Åratals sedan!!

Lördag&Söndag: Kommer troligen spenderas med Ida som kommer tillbaka från MARKEBÄCK! Hon ska nämligen praoa där en vecka och tar även med sig Dialect dit (då dialect är uppfödd hos Markebäck o.O'!) Så hon kommer vara lite off här på bloggen under tiden! ^^ Men när hon kommer tillbaka kommer det vara MASSOR med bildbomber!! :D




11 April...

Sitter förmodligen på hästen när ni läser detta, men nu när jag skriver har jag en hårt arbetandes Diana brevid mig som har skrivit ett helt A4 om... mjölk.

Idag åker jag till stallet direkt efter skolan, blir nog lite markarbete i paddocken, släpar kanske fram några bommar om jag orkar. Ska testa om nya hoppgjorden jag köpte igår passar ^^


769:- på Hööks


Sedan blir man hämtad i stallet av Tony, som förhoppningsvis har med mig min kamera så vi kan åka på fotokursen som börjar kvart i sju.. Slutar kvart över nio, sen hem och SOOVA! Hahah, hare bra ^^

 


Grillfest ^^





Vi hade ju stallmöte idag= grill dags :) Hahhah årets först grillning MITT I HÄST HAGEN! x'D inga kommentarer tack om alla "säkerhets" saker då ingen häst brydde sig och ja om man känner hästerna är det lugnt :P

Bilden ovan: Grillarna
+tre par fötter x'D
Bild nedan: Vi satt i typ en "inhängdad av trästockar" och Nimbus i bakruden som precsi fått em hö ^^!



10 aprilDagens:

Jag red ut på en lång skritt tur på ca 8km tog väll 1,5timme ungefär. Gick super red endast i halsring och plutten har aldrig skött sig så exemplariskt. Han mötte några nya saker som han förövrigt aldrig sett/hört;

*Kyrka
*Klocktorn som började på att plinga i typ en kvart när vi red förbi,Nimbus blev minst sagt paff och bara kollade på det ^^
*Glassbil
*Sopbil
*Massa hästar i 4x4m stora hagar :@

Ja det var väll allt han var ifl jätte duktig, han är ju numera barfota häst och är lite ömfotad *eller det bror ju på..;) när man ska gå från stallet så kan det verkas väldigt synd om han och han tycker det är hårt m.m Men på Hemvägen då ni då kan man t.o.m galoppera på gruset haha jadu en lite knasig älskvärd plutt man har x'D!

Vi hade ju stallmöte idag= grill dags :) Hahhah årets först grillning MITT I HÄST HAGEN! x'D inga kommentarer tack om alla "säkerhets" saker då ingen häst brydde sig och ja om man känner hästerna är det lugnt :P


Jag VILL... jag vill ha ponny igen.

Idag har jag vart och jobbat på Hamre igen, det var Division 3 för ponny och jag fick faktiskt tid att fota lite... pyttelite... Haha vart bara 177 bilder ju! Snäll som jag är får ni se fyra av dom :M













Bildbomb från gårdagens ridpass

Bildbomb från gårdagens ridpass ^^
Haha, jag vet om mina brister så ah.. värt att kommentera dem då?
1. Jag lutar mig framåt
2. Jag har för låg hand
3. Jag flyger som en liten knallhatt i galoppen...

       

Klicka på bilderna för att se dem större... Jag älskar bilden på den ökade traven, synd bara att hon ser så framtung ut ^^



Städdag i stallet...

Sorry för dålig uppdatering från min sida, men har faktiskt vart borta mycket, plus att mitt internet laggade som fan igår :(

Aja, Hade iallafall städdag i stallet, vart mest lastmaskinen som arbetade, men vi flyttade lite bommar och städade upp lite... och fikade massa... och fixade staketet... och fikade lite till (: Fast FÖRST så grillade vi korv ^^



Kameran var med...



Våran nya stallkatt, Emil :)



Lizz och Max hittade en sork som dom lekte med ;o




Hönät

Visste ni att man inte ska använda hönät mer än vid tävlingar?



Om du ger din häst hö/höensilage i hönät, kan påverka hästen normala slitage på tänderna. Då det sitter högt upp. Då det är en naturlig ät ställning att äta från marken.
Hönät ska endast användas t.ex i transporten,slädfärd eller liknande. Det finns flera som använder det ändå för andledningar att t.ex hästen bajsar i hö högen eller liknande. Men det är som sagt ingen bra lösning att ändra hästens naturliga betes ställning, dock är det okej att ha hönät i boxen om hästen har problem med luftvägarna.

Det är ofta hästar har fastnat med t.ex hovarna,tänderna i hönätet vilket kan få allvarliga skador. Om man vill att hästen ska ha något att pyssla med lite längre i boxen, alltså fördröja ät tiden så kan man alltid använd sådana IKEA påsar som har ett stort "hål" på bak och fram sida som man kan sätta upp i boxen. Det finns även s.k frö automater. Alltså en träöåda som är uppsatt på väggen och sedan en liten öppning i botte där hästen kan ta ut hö ^^




Dagen



Jaha sitter här nu och väntar på att en kompis ska komma, usch hatar att det knappt går några tåg på helger och inte bussar överhuvudtagt från mig typ :/ Aja vet inte om jag ska åka till stallet inan eller efter min kompis varit här, jag tänkte iallafall rida lite i halsring :'D Tror jag ska bara ta en lååång skritt tur och upptäcka några nya områden ^^

Aja tänkte skriva lite fakta inlägg här nu hörs senare! ^^

W T Friday

Idag så har jag *nästan* pluggat i skolan faktiskt :D Redovisade i svenska och skulle redovisat i tyska, men läraren hade inte tid med mig så jag redovisar efter påsklovet istället ^^

Jag ska snart ut till stallet, ska rida ut på min plutt och så funderar jag lite på att skicka in hemläxan till fotokursen nu... När jag visade dem för Tony -mammas kille- så fanns det såklart inget bra alls med dom -.-
But i like 'em :D

Ska nog skicka in dem här två... sen blire till och hitta en tredje bara


Cissi



Felix



Månad ett - Månad fyra

Heey alla typ 10st som läser denna blogg ^^

Red igenom Dialect idag, hon var jättefin i höger galopp - den hon brukar ha svårt med! :D
Skulle rida igenom caprilli-programmet inför imorgon också, men jag kan inte programmet och jag känner inte att jag ville göra det riktigt heller så jag avanmälde ;d Jag har typ blivit värsta hobbyryttaren som inte vill tävla längre ? Aja, har bloggtorka idag, och igår pluggade jag seriöst hela dagen så då bloggade jag inte alls, så ni får se en bild på Dialect och min utveckling istället ^^


klicka för större bild!


Fång DEL 1

DEL 1

FÅNG, en sjukdom som hästar kan få under våren speciellt. Även på sommarbetet när dom äter mycket gräs;

Fång, hästmänniskans nästan största mardröm på våren.Många tror ju att det är pga protein som hästar får fång, men så är det inte enligt en studie som den australiensiska professorn Christopher Pollit (Queensland University) gjort. han påstår att socker är den största anledningen till fång. I

Inte vanligt Strösocker, utan socker som finns i gräs som kallas fruktan. Som gräset produceras med hjälp av solljuset. Då hästen har varit nästintill utan färskt gräs under vintern, kan det bli som en "chock" när våren kommer och gräset börjar växa snabbt.

--------------------------------------------------------------------------
Mängden fruktan i gräs förändrats mycket: Vid kyla och solsken är innehållet 200 gånger högre än om det är varmt, molnigt eller regnigt

"Du kan förvänta dig det högsta fruktan innehållet när det är soligt och frost ute, när temperaturen är mindre än 5 grader på natten, när marken inte är
gödslad eller när det är extremt torrt. Däremot är ett alltför stort intag
av protein inte ett problem.

Veterinär Hofland berättar: Hästen kan tolerera ett tillfälligt högt intag av protein. Speciellt om de har vant sig vid det gradvis."

Man kan jämföra hästen med en Diabetiker:
Om hästen upprepande gånger får i sig socker, är det inte bra, precis som
människor som är diabetiker.  Blodsockernivån ökar kraftigt när hästen äter mycket gräs med hög sockerhalt på våren. Hästens kropp kan inte hantera det.  Då hästens tjocktarm inte kan behandla så mycket
fruktan (socker). Kraftfoder som innehåller mycket socker och kolhydrater, eller foder med mycket KORN och MAJS kan inte smältas i tunntarmen.
Som ett resultat av detta smälts det i tjocktarmen...

Kommer mer strax!







Svårriden?

Jag funderar en hel del på allt och ingenting, och ibland funderar jag kring saker som jag inte hittar något klart svar på. Som det här med att en häst är svårriden...

När är en häst svårriden? Vem avgör om en häst är svårriden eller inte?


Bilden är randomligt utvald, och tagen av den anledningen att heta hästar ofta ses som svårridna.


För många kanske svaret är självklart, en häst är ju svårriden när det inte bara är att sitta och åka, utan man måste kämpa för resultatet? Då kan du ju fråga dig själv om du någonsin har suttit på en häst som går i en ändamålsenlig form och bär upp sig själv utan någon inverkan från dig. Du bara sitter och "åker häst". Jag har inte, förmodligen inte du heller. Hästar är inga maskiner som gör precis som man vill precis när man vill. Ingen häst går perfekt utan att ryttaren kämpar lite.

Man hör många nuförtiden som säger att deras hästar är svårridna. Mig säger det inte mycket om man säger till mig att ens häst är svårriden när man beskriver den. Då får man bara ett, jaha och hur är den då? tillbaka. Det har blivit ett väldigt stort spann på vad som är svårridet. Är det så att man har blivit så lat att man inte orkar kämpa, utan skyller det på att hästen är svårriden? Eller har hästarna överlag blivit mycket svårare att rida?

Är en het häst automatiskt svårriden? En som är känslig för hjälperna, kräver lite mer rutinerad ryttare, har en speciell egenskap... Skulle du definera dem som svårridna? Det är lite ironiskt ändå att man kallar en häst som är känslig för hälperna för svårriden när det är just känslighet för hjälperna som man vill uppnå inom dressyren.

Jag tycker att en häst är svårriden när flera har testat hästen och bara en/några få klarat av den, alternativt om den är allmänt knepig "att hitta knapparna" på.  Jag ser inte direkt svårridet som något negativt, men inte positivt heller. Det är ju självklart att det är de duktiga som rider svårridna hästar. Det är ju ingen annan som möjligtvis skulle kunna klara av den. Men är man inte ännu duktigare när man får sin häst att lyssna på alla ryttare?

Gah, vad mycket "svårriden" och "häst/ar" det blev, men nu har jag skrivit av mig...
Kommentera gärna med din åsikt!


Knaper uppdatering... det ska gå.

Tjeeena allehop ^^

Jag har verkligen sjukt mycket saker att göra med skolan och hästen så det blir nog bara ett inlägg/dag från min sida denna vecka... Tråkigt, men sant.

Idag red jag igenom caprilli-programmet som rids på fredag, fick det förklarat för mig en gång och visat en gång, sen satt det som en smäck! Haha, inte formen kanske, men själva vägarna (a' Åsa red med och hon briljerade med att hoppa 70cm i dressyrsadel, det ni ;) Får nästan panik på att det blir nya kort så sällaan så att jag bara vill bli en stor fet lerpöl som skitar ner allt och alla.

Ni får nöja er med att se en *host* jättevacker bild på min katt istället för nån gammal överanvänd skit (;


Cissi


uscH!



Usch säger jag bara, det är levande varelser. Blir så himla arg när man ser sådant, och människan som misshandlar hästen gör det för att hon tycker det är KUL!! :@


Segt...

Då var man hemma från fotokursen!

Kursen varade i 3 timmar, inkluderat en liten rast, och man lärde sig mer än man trodde :)
Vi får en hemuppgift efter varje kurstillfälle och nu ska vi testa på att fota i läget P, mixtra med vitbalansen och mäta lite exponeringar.

Med dessa inställningar ska vi alltså fota ett objekt i fokus, även kallat i triangelperspektivet, och ett objekt i en händelse, då med objektet mer åt sidan i bilden för att göra plats för bakrund och annat som spelar in för händelsen. Spännande va! xD

Slänger med en ganska häftig bild som jag fotade i vintras med lång slutartid (: För er som inte visste det så är jag fotointresserad också :)


Det ska alltså föreställa en person som slänger sig i snön..



underbart väder!



Underbar ridtur med Nimbus, lät han sträcka på sig i galopp på låång gräsväg med en typ stoor "å" bredvid som polrlade :'D Jag höll tag i manen, böjde mig fram, och njöt.  Gissa om det var riktigt hräligt :'D! Det kan jag säga att det var, superfint väder också så satte mig sedan på en äng och lät Nimbus stå och beta ^^ Super mysigt var det.

Jag var i stallet ca 4-5 timmar idag, brukar bli en vardag nu, har egentligen bara ridning att göra nu då han står på lösdrift så ^^ men ändå tar det sådan himlans tid för man inte vill åka därifrån ^^

Aja tänkte senare skriva ett inlägg om sadel anpassning och vad man ska tänka på när man ska köpa en sadel m.m, skulle detta kanske vara intressant?




Nytt och fräscht!

Skulle ju rida med de nya benlindorna och schabraket igår, men så blev inte fallet eftersom det regnade och var jättelerigt :(

Så jag lägger upp bild på dem här istället! Det är inte mina bilder, schabraket tog jag bilden från hööks hemsida och lindorna var i princip omöjliga att hitta bild på, men till slut lyckades jag hitta en någorlunda bra bild hos baraponnyer.blogg.se – dock i fel färg, mina är marinblå ^^

Showmaster dressyrschabrak marinblått från Hööks, 229kr (i butik, 179 på internet)

 


John Whitaker benlindor för ridning, mina är dock marinblåa, ca 300kr på Glada Hästen i Spiltan.


Vill ha; Western träns



Detta träns SKA jag inom en SNAR framtid inhandla!!! helt säkert, för jag är helt dööö käääär!



Matchande tyglar ;)



Även dettta har jag en liten förkärlek till :'D



Lite sisådär charmigt mycket silver ! :'D



Ohlala o.O'



Silver ^^






HMM..hööks träns snyggt fast nee,deras kvalite är ju skit :(



Lite sisådär lagom mycket dekoration ^^

Aja det får väll vara alla...Men visst kan man drömma alltid? ^^




Träningen för Åsa

Hejsan hoppsan lillebror! :D

Idag har jag då tränat för Åsa, det var äckelväder ute så det blev en stund i ridhuset ^^
Hur som helst så red jag till ridhuset med en känsla av att det inte kunde gå annat än dåligt.. Men jag var fast besluten om att inte ge upp i förväg så väl inne i ridhuset var det bara att köra på :) Det gick väl sådär i början, motsträvig häst som såg mer ut som en älg och så passade hon på att sticka en gång i galoppen också bara för att hon kunde.

När jag väl fått kläm på hur jag skulle göra så var hon så underbart fin att man nästan dog! Hihi tur att jag inte gjorde det!? Tänk hur det hade sett ut :O

Haha, jag ska sluta uttråka er och visa några bilder istället som min kära mor lyckades fota.











Träning med Teddy!



Usch tänkte sticka till stallet nu, men så himla dåligt väder är precis påväg att börja regna och enligt väderrapporten ska det regna snart så... Jag sitter här och tänkte skriva lite om min träning tillsammans med Teddy, en liten shettis som jag nu har börjat tränat.

Orkade inte skriva igår om att jag nu har börjat träna/utbilda denna plutt, vars namn är Teddy. Ägaren bad mig ta hand om han då han inte riktigt har någon "uppforstring" och är hemskt dominerande, vilket shettisar har en tendens att vara. Sedan så rymmer han stup i kvarten ^^

Men men Min första riktigta Träning men han såg ut ungefär såhär:

Det gick ut på att jag skulle lära känna honom, se hur han reagerade om man gjorde dittan och datten. Och varför han var dominerande mot just människor, då han är väldigt ranglåg i hagen och ingen gillar honom då han går och nafsar lite på alla ^^

Aja det första jag märker direkt är att han går dit han vill, tycker att maten är mer intressant änn att följa med mig, helt förståendligt. Men då jag vill få hans fokus/respekt säger jag till han genom en litet ryck i grimskaftet och säger "nej" ganska strängt med rösten.
Jag tycker inte att man som människa ska ha en särskild "ledar" roll med hästarna, utan ha ett samspel med dom på bådas villkor.
Men för att få hans respekt från början, då han inte visar någon respekt någonsin till någon människa så måste jag "lära in han från början". Vilket då kan kräva en lite mer ledarroll för att han ska förstå att det inte är okej att dra iväg (för om han gör det så går det verkligen inte att stanna han).

Jag gick iallafall till ängen där all snö nästintill har försvunnit, och gick runt i på en volt, han har aldrig longerats tidigare så jag skulle testa mig på det.
Började med att gå bredvid han på en någurlunda rund cirkel, och succesivt ta mer anstånd från han. Han ville väldigt gärna dra iväg åt ett helt annat håll där grästuvorna frestade som mest. Med longeringslinan så tog jag in han lite och fick fokus för mig, så jag allstå blev hans mittpunkt.

Jag sade sedan till med rösten varje gång han ville stanna och äta gräs. vilket resulterade i efter ca 45minuter (har ingen tidsuppfattning när jag tränar) att han kunde gå runt mig utan att dra ner huvudet, i både skritt och trav. han lyssnade utmärkt från avsaktning från trav till halt. (med endast något skritt steg i övergången).

För berömm använde jag rösten och sedan efter vi hade longerat fick han äta gräs som "bevis" på att han hade varit duktig. Jag ger han detta berömm Efter vi har tränat, för annars så finns det en stor risk att dom börjar tigga eter varje sak dom har gjort.

----------------------

Jag går till slutet av ängen och ser att det är ett litet typ dike/uppgång från ängen till vägen. jag går över och ber sedan han hoppa över och stann vid mig och inte fortsätta gå när han har kommit upp på vägen. Första gången så går han förbi mig och vill gå och äta gräs. Jag prövar igen. Denna gång använder jag rösten och han stannar bredvid mig där jag bad han stanna.

Jag går sedan lite på vägen och går lite zick sack i ett försök att få han att gå i mina "fotspår", vilket resulterar i att han beslutsammt går på sin sida av vägen och bryr sig inte om vart jag är.

Vi fortsätter gå och hopper även upp och ned för lite stenar m.m. på vägen.
Sedan vänder vi hem igen efter en riktigt låång promenad.

På hemvägen är han mycket lugnare efter en tids träning och lyssnar nu även när han gå hit och dit, han går efter mig helt frivilligt när jag t.ex lägger en volt m.m. Han har lärt sig lyssna på min röst och saktar upp i stegen när jag går saktare. Jan bestämmer mig då för att sätta longeringlinan som en halsring runt hans hals, ganska högt upp för då han hade haft en tendens att vilja dra iväg. Han gårr fortfarande lika lugt och lyssnar på mig otroligt bra. jag "drar ut" longeringlinan så att den nu hänger löst och ingen som helst tryck på honom. Fortfarande en lugn och fokuserad häst.

En nöjd och glad Diana och en glad Teddy verkade det som, då jag tror han tycker att det är roligt att få stimulera hjärnan lite :)


my plans for today

Hejsan heejsan ;D
Såg att lilla Diana gmn hade vart duktig och uppdaterat, så då får väl jag också se till att komma igång! ^^

Iallafall, idag ska mamma *om vädret tillåter* ta kort på mig när jag tränar för Åsa (en i stallet) i paddocken och då dessa bilder är tänkta att skriva ut sedan så får hon ha sitt nya marinblåa schabrak och sina blåa lindor på sig idag :)

Tror ni hästar känner någon skillnad om de får "klä upp sig" ibland?

Man själv känner sig iallafall lite snyggare och 'proffsigare' då ;) Inte för att allt hänger på utrustningen, men man gör faktiskt det. Slänger med en bild från i vintras, bara för att snön nästan är borta nu :D





Naturligt Beteende

Naturligt beteende

Hästen som står i ditt stall idag är i mångt och mycket samma häst som människan en gång för 5000 år sedan tämjde. Under generationer har det naturliga urvalet gjort arten anpassad till den miljö den levt i. Idag finns inga ursprungliga vildhästar kvar, men genom att studera förvildade hästar och frigående tamhästar, kan vi lära oss mera om hästens naturliga beteende.

Ursprungligen är hästen ett stäpplevande djur, som är anpassat till att huvudsakligen livnära sig på gräs och andra växter. Att söka föda och äta är den mest tidskrävande av hästarnas aktiviteter, och de ägnar minst 12 timmar per dygn åt detta.

Hästarnas sociala liv är uppbyggt kring den så kallade haremsflocken. Den består av en vuxen hingst och 2-4 ston som hingsten erövrat. I flocken ingår också en del unghästar, men så snart de närmar sig könsmognad lämnar de födelseflocken. Fölen går med sina mödrar och avvänjs först någon månad innan nästa föl föds. Det finns en social rangskala där varje häst har sin plats. När rangordningen en gång upprättats och alla hästarna känner varandra, brukar det räcka med att en ranghög häst hotar, så går en ranglåg undan. Bara om det kommer nya hästar till flocken, så att en ny rangordning måste etableras, blir det allvarliga bråk.

På den öppna slätten, hästens naturliga miljö, är rovdjur ett ständigt hot, och hästarna måste därför hela tiden vara uppmärksamma. Flocklivet hjälper hästarna att skydda sig: många par ögon upptäcker lättare ett hot, och dessutom är det svårare för ett rovdjur att se ut ett enskilt byte i vimlet av hästar. Flocken håller ihop och hästarna är sällan längre från varandra än 50 meter. Hästarna i en flock synkroniserar sitt beteende, så att många hästar gör samma sak samtidigt. Det är också ett sätt att stärka sammanhållningen. Det här kan man se om man iakttar en flock hästar på sommarbete: vilar en häst så vilar i regel hela gruppen, och när någon övergår till att beta dröjer det inte länge förrän alla hästarna betar.



"vilo dag"?



Min
åsikt om att ställa hästar på vila,

Jag tycker det är helt onödigt egentligen att ställa hästen på vila, då hästar i sedan urminnes tider vanligtvis red 2-4 mil om dagen. Så varför skulle då dagens hästar behöva mer vila, enligt experter som också tycker man ska proppa i hästen så mycket vitaminer&mineraler som det bara går och även göra dem dyraste behandlingar för att hästen ska må bra.

Men eftersom vi låter fölen vara med mamma, sedan när den blir unghäst (efter 1 år) så går den oftast bara i hagen och gör inget mer, för att man då ska låta dom växa till sig m.m. Men hur skulle det vara att redan då vänja den vid långa sköna promenader så att det sedan inte ska var någon match när den väl ska ridas in att kunna ta 1-timmes lång skrittur?

Dagens hästar håller inte på långa håll så länge som dåtidens hästar, men hur kommer det säg? jo för att vi pressar dom för fort, för MYCKET! Vilket resulterar i t.ex lättare för benskörhet, ömfotingar,sjukdommar, stelhet m.m. då vi "special" behandlar dagens hästar, lite för mycket flams och trams enligt min åsikt.

Väldigt vanligt att hästar utvecklar ovanor som t.ex krubbitning,vävning, luftsnappning, cirkelgång, lynnesfel,träätning m.m. orskaer till detta kan vara;
Brist på sysselsättning (då hästen oftast bara får stå i boxen när den får en s.k vilo dag), vantrivs, rädsla, nervositet, dålig skötsel eller överträning.

Jag brukar rida varje dag, jag brukar ta min "vilo dag" i form  av t.ex en skrittur som han får gå vart han vill nästintill, leka från marken m.m. Det kan endast vara någon gång då jag inte kunde rida pga olika saker han får stå på vila, t.ex senaste gången han stod på vila var när jag hjälpte Helen att sätta upp en till elrem i hagen vilket tog ca 2 timmar och det var alldeles mörkt så kunde absolut inte göra något :/

Aja hoppas ni fick er en tankeställare, menar inte att tracka ner på er som ger er häst en vilo dag utan bara ge er en funderare om att ni kanske kunde aktivera eran häst's hjärna på något annat sätt än fysiskt? ^^



RSS 2.0